Biodling på vårt tak

Där man minst anar det, högst upp på Gothia Towers mittersta tak, ovanpå Upper House – finns Sveriges högst belägna biodling, som dessutom är KRAV-certifierad. Här finns 2 bikupor som en del i en grönskande köksträdgård.

Där man minst anar det, högst upp på Gothia Towers mittersta tak, ovanpå Upper House – finns Sveriges högst belägna biodling, som dessutom är KRAV-certifierad. Här finns 2 bikupor som en del i en grönskande köksträdgård.

– Vi har bikupor på taket av flera orsaker. Bland annat så arbetar vi med närproducerade och lokala råvaror och det är häftigt att kunna erbjuda våra gäster honung till sin ost direkt från en vaxkaka från våra egna bin, från taket ovan dem. Vi har honung till vår matlagning och även som smaksättning till vår egna öl vi håller på att arbeta fram, säger Gabriel Melim Andersson, köksmästare på Upper House Restaurant.

I de 2 kuporna på taket är det i början på våren cirka 30 000 bin för att slutet av sommaren vara 120 000-160 000. Tillsammans producerar de honung som Upper House och Gothia Towers använder till matlagning och smaksättning. 

KRAV-märkta bin
Ansvarig för bigården på Upper House är Pär Svensson. Till vardags arbetar han som Project Manager, inom produkt- och designutveckling, på Stylt Trampoli. Sen flera år tillbaka är hans stora intresse bin och biodling.
Pär ansvarar för bigården och dess skötsel och ser till att bina har så goda förutsättningar som möjligt för att frodas och utvecklas.

I Sverige finns cirka 15 000 biodlare och det är ovanligt att ha bigården så högt upp som den är på Gothia Towers – 83 meter ovan mark.

Denna höjd är inte en helt naturlig plats för bina att välja själva då de inte är överdrivet förtjusta i hård vind. Dock visade det sig att tornen vid sidan om Upper House skyddade bina mot vinden.
Att ha en biodling i en storstad är också bra ur hållbarhetssynpunkt.
– Tvärtom mot vad man kan tro är stan ett väldigt bra ställe att ha bin på. Det är tex inte lätt att hålla en KRAV-godkänd biodling på landsbygden så som vi gör här uppe på Upper House. Stadsmiljön erbjuder förutom giftfria blomster även en variationsrikedom av nektar och pollen som idag är sällsynt på landet och som bina mår väldigt bra av, säger Pär Svensson.

Inte bara bikupor på taket
Taket på Upper House har inte bara bikupor. Här finns en grönskande köksträdgård där det odlas olika örter och salladsskott, svartkål och rädisor. Och Gabriel vill ha mer.
– Jag vill att taket ska bli en större grönskade trädgård där man även kan visa runt gäster innan måltiden och visa våra bin, örter, blommor och annat som kommer att ingå i middagen senare. Kanske en rundtur till fördrinken, säger Gabriel.

 

Bi-fakta

  • Alla honungsbin är eusociala (fortplantningen sköts av bara en eller några få individer i ett samhälle), kolonibildande djur med ett system av tre kaster: Drottningar, drönare och arbetsbi.
  • Honungsbiet har funnits på jorden i bortåt 50 miljoner år (människan har funnits i cirka 50 000 år).
  • Ett bisamhälle kan bestå av 60-80 000 individer.
  • Bina måste flyga 2 varv runt jorden för att få ihop nektar till ett halvt kilo honung.

 

Gothia Towers är en del av Svenska Mässan
Honungsprojektet är ett led i Svenska Mässan koncernens hållbarhetsarbete och finansieras på ett speciellt sätt. Från och med 2013 klimatkompenseras alla de tjänsteresor som personalen gör med flyg. Pengarna går direkt till biodlingen.
– Vi har valt att kompensera för CO2-utsläpp enligt rekommenderad nivå, förklarar Petra Löfås, hållbarhetsansvarig på Gothia Towers.
– Men istället för att lägga pengarna på ett externt miljöprojekt satsar vi på ett i egen regi. Ett extra plus är att våra medarbetare ser en omedelbar effekt av kompenseringen.